N D D

NDD ofwel Nature Deficit Disorder is een term die nog weinig mensen kennen. Het gaat hier om klachten die ontstaan door gebrek aan natuurlijke omgeving. Tja, wat kun je daar nu over zeggen.

We vergeten soms dat wij als mensen sinds het begin van ons bestaan als soort leefden in een natuurlijke, onaangetaste omgeving, bestaande uit bos en savanne. Groen van de planten en blauw van de lucht en het water, de kleur van zonlicht en het donker van de nacht waren de dominerende kleuren in ons leven en die ons leven gedurende vele honderdduizenden jaren bepaalden.

Dat verklaart ook waarom de kleuren groen en blauw gelden als rustgevende kleuren en geel en oranje als stimulerende kleuren.

Sinds de agrarische revolutie, ongeveer 10.000 jaar geleden, ontstonden nederzettingen en steden, die uiteindelijk uitmonden in de megasteden die we nu kennen.

Geen savanne of bos, maar woestijnen van asfalt, glas, staal en beton, verlicht door kunstlicht, ook ‘s nachts of  ’s avonds, zelfs te zien vanuit het heelal. Hoe vaak zien we nog de sterrenhemel hoog boven ons?

Lichtvervuiling veroorzaakt door kunstlicht, verandert onze natuurlijke dag-nachtcyclus en beïnvloedt ons slaappatroon.  Niet alleen onze ogen missen deze natuurlijke invloeden, maar ook onze oren; hoe zelden hoor je nog het geruis van de wind door de bomen, of het tjilpen van vogels of andere dieren? Autowegen, vliegtuigen en andere vervoersmiddelen zorgen voor een continu gebrom. Misschien zijn we de stilte wel zodanig ontwend dat we hem niet meer kunnen verdragen. Vandaar de muziek in de lift of supermarkten, in de auto, op kantoor, in de wachtkamer, op het werk, en natuurlijk thuis. Wie zet niet gelijk de radio, de MP3 speler of TV aan, alleen maar om achtergrondmuziek te hebben. Soms is de stilte oorverdovend, omdat we dan alleen nog kunnen luisteren naar onze eigen stem van binnen. Zo komt de MP3 speler die ons in de tram of de trein of op de fiets voorziet van muziek, prima te pas.

Maar zelfs onze neus raakt overprikkeld van de geuren die ons omgeven, uitlaatgassen, mest op de weilanden, etensgeuren van anderen, synthetische geuren in toilet, parfums enz.

Weinig geuren doen ons denken aan de natuur zoals die ons omringde gedurende velel generaties.

Onze zintuigen, zenuwstelsels en hersenen worden vrijwel voortdurende gebombardeerd met niet-natuurlijke prikkels

En ergens weten we allen al uit ervaring ook heel goed dat het bovenstaande waar is. Als we echt willen uitrusten, bijvoorbeeld in een weekend of in de vakantie, dan zoeken we meestal de natuur op. We ruilen de stad voor het platteland, we gaan naar bos, meer, zee of bergen.  We wandelen in het park of werken in de tuin. We plezieren anderen met een plant of een bosje bloemen. Of we gaan naar een kinderboerderij, of dierentuin. En de stilte en het donker op vakantie verwonderen ons vaak, we slapen beter en dieper, we hebben overdag meer energie.

Ook uit de wetenschappelijk hoek is er steeds meer interesse voor de invloed van onze omgeving op onze gezondheid en welbevinden. Zo vond men dat ziekenhuispatiënten die vanuit hun bed uitkeken op bomen en groen, een aantal dagen sneller herstelden dan diegenen die uitkeken op muren of daken. Er blijkt ook een relatie te zijn tussen het welbevinden van mensen in groene wijken of mensen die wonen in wijken waar geen bomen, groen of parken te vinden zijn. En dit is onafhankelijk van de sociale en economisch status van een wijk. In groene wijken voelen mensen zich minder onveilig en is er minder criminaliteit.

Als mensen na een stressprikkel in een park of bos gaan wandelen in plaats van in een winkelcentrum of drukke straat, herstellen ze sneller van de stress.

Eén van onze gouden tips voor mensen die onder stress staan: GO GREEN.

Ga vaker even wandelen in bos of park, ga werken in de tuin, of koop een bosje bloemen. Soms kan het zo eenvoudig zijn.

© VortX