Sporten als panacee?

Een panacee is een soort wondermedicijn dat tegen alle kwalen helpt. Van hartproblemen tot depressies. Komende uit de sportwereld, hoor ik vaak de vraag/opmerking: ik moet van u zeker meer gaan sporten?  Het antwoord is dan: dat hangt er maar van af!

Het hangt af van twee zaken: wat vind je ‘sport’ en hoe sta je er op dit moment voor? Sport kent een breed scala van activiteiten: van yoga tot American football, van Tai Chi tot kooivechten, van bodybuilding tot Nordic walking.

Of je moet gaan sporten of meer bewegen hangt af van hoe je ervoor staat. We hebben cliënten op de rand van een burn-out, die al overbelast zijn en die op het goedbedoelde advies van een collega ook nog eens een marathon wilden gaan lopen. En die zich daarbij, eigenlijk vanzelfsprekend, letterlijk en figuurlijk helemaal voorbij liepen en in een diep dal terecht kwamen.

Uit de Vitaliteittest komt automatisch naar voren of je moet gaan sporten, en hoe hard je kunt gaan sporten, afhankelijk van de gemeten conditie. Daarbij spelen nog ander factoren een rol: hoe fit ben je, wat zijn beperkende factoren (medische klachten of beperkingen, overgewicht of medicijngebruik), hoeveel tijd heb je, gaat het niet ten koste van iets anders, heb je een opbouw in je hoofd, heb je begeleiding, welke sport past bij jou, enzovoort. Allemaal zaken die horen bij de uitkomsten van de test.

Sport bedrijven kan een sterke therapeutische werking hebben, maar net als andere therapieën, hangt dat af van de individuele dosering, van de individuele mogelijkheden en de beperkingen van de cliënt. Sporten is in principe een gezonde bezigheid, maar niet voor iedereen in elke situatie.

© VortX