OmegaWave

OmegaWave is een testbatterij die in 2001 door Henk Kraaijenhof in West-Europa is geïntroduceerd en in het begin vooral is gebruikt in de topsport. Toch is de topsport niet de enige of zelfs maar de voornaamste doelgroep voor de inzet van dit apparaat. De apparatuur bestaat uit software, een borstband zoals van een hartslagmeter en een sensor. Door middel van een combinatie van testen wordt zowel de lichamelijke als de mentale toestand van personen vastgesteld. Deze testen zijn betrouwbaar, nauwkeurig en niet belastend voor de testpersoon. De uitslag is onmiddellijk beschikbaar en gemakkelijk af te lezen.

VortX gebruikt deze technologie om de Vitaliteittest uit te voeren en meet dan HRV, ECG en Slow Cortical Potential. Alle testen worden in rust uitgevoerd.

HRV of heart rate variability (2.30 minuten) meet de status van het autonome zenuwstelsel. Dit is het deel van ons zenuwstelsel dat alle VITALE functies controleert, denk aan hartslag, bloeddruk, ademhaling, spijsvertering, de grootte van de pupil, enz. Kort gezegd die functies waar we zelf eigenlijk weinig of geen invloed op hebben omdat zij te belangrijk zijn om aan ons bewustzijn over te laten. Deze meting geeft informatie over de mentale en fysieke belasting (stress) en belastbaarheid.

 

HRV data en grafieken

HRV data en grafieken

HRV uitslagen

HRV uitslagen

ECG – het bekende hartfilmpje (30 seconden) wordt gebruikt om een inschatting te maken van de fysieke conditie (uithoudingsvermogen ). Uit deze test komt het omslagpunt of lactaatdrempel. Dit is een goede indicatie voor de fysieke conditie en dat in 30 seconden, en er hoeft geen inspanning voor te worden verricht zoals bij de bekende conditietest op een fiets of op een loopband.

Omslagpunt en hartslagzones op basis van ECG

Omslagpunt en hartslagzones op basis van ECG

 

Slow cortical potential of langzame hersengolf, (ongeveer 10-14 minuten). Hier wordt gekeken naar de hoeveelheid stroom die het centrale zenuwstelsel produceert (vergelijkbaar met een accu of batterij). Bij epilepsie is er sprake van “kortsluiting” en bij een te laag potentiaal is er sprake van mentale vermoeidheid.

Slow cortical potentia

Slow cortical potential

Ook de meeste hormoonactiviteiten vinden via de hypothalamus en de hypofyse hun oorsprong in de hersenen. De hypothalamus en de hypofyse zijn hormoonklieren in de hersenen die kunnen worden gezien als de “dirigent en de dirigent-assistent van het hormonale orkest”.

Hormoon systeem (van 4-7 minuten)

Hormoon systeem (van 4-7 minuten)

Totaaloverzicht in  punten van 1-7;  7  is optimale status

Totaaloverzicht in punten van 1-7; 7 is optimale status

Overige testen

Daarnaast zijn er als modules aparte tests die specifiek gebruikt worden in de sport, zoals de reactietest, de sprongkrachttest en de PWC 170/150.

VortX beschikt over een ruime ervaring met deze testbatterij. De testen worden al zo’n 15 jaar uitgevoerd. Ondertussen zijn er meer dan 8000 personen getest op hun mentale en fysieke status, van Olympische topsporters, bedrijven tot privé personen.

Wilt u meer weten over de OmegaWave, neem dan contact met ons op.

© VortX