Werken is gezond!

Wie gaat er niet soms met tegenzin naar het werk en wie denkt er soms niet: hoefde ik maar niet te werken… En toch: werk is meer dan een manier om de dag door te komen. Werk verschaft ons meer dan een inkomen, het verschaft ons doelen, het geeft ons structuur in ons leven en het schenkt ons zingeving. Wat ook belangrijk is: werk verzorgt voor ons sociale structuren zoals een organisatie waarvan je deel uit maakt, een baas, collega’s en/of ondergeschikten.

 Kijk wat er gebeurt als werknemers met pensioen gaan, het kost velen een aantal jaren om weer structuur in het leven te brengen. Nog sterker, zie wat er gebeurt als je niet je baan verliest, maar als je alleen maar onzeker wordt of, en hoe lang, je die baan nog zult houden.

 Een triest recent voorbeeld is het Franse bedrijf France Telecom, waar in de afgelopen maanden al 24 werknemers zelfmoord pleegden, vanwege de onzekerheid over het behoud van hun baan. Dit dankzij vrijwel continu plaatsvindende reorganisaties in het bedrijf.

Van reorganisaties tot herstructurering: het maakt werknemers ziek. Recent onderzoek van FNV Bondgenoten laat zien dat 1 miljoen Nederlanders last hebben van gezondheidsklachten, noem het stressklachten, als gevolg van veranderingen op het werk. Niet één keer een verandering, maar een perceptie van permanente verandering en het gevoel van onzekerheid wat daarbij hoort.

 Onzekerheid is één van de grootste stressbronnen voor de mens en dus één van de sterkste ziekmakers. Ons eigen onderzoek bij bedrijven bevestigt deze trend. Wat daaraan te doen valt? Kijk verder op deze website voor meer informatie.

© VortX