Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Homeostase meting

Homeostase is het systeem dat er voor zorgt dat zowel ons hoofd als ons lichaam optimaal functioneren.  Het is de optelsom van belangrijke factoren als lichaamstemperatuur, bloedsuikerspiegel,  bloeddruk en hormoonspiegels. Het is de bandbreedte waarin we het beste opereren. Stress en bijvoorbeeld ziekte ontregelen de homeostase. In ons lichaam worden deze evenwichten bewaakt door drie belangrijke systemen: het autonome zenuwstelsel, het centrale zenuwstelsel en het stresshormoonsysteem. Dit zijn de systemen waarvan we de activiteit meten met onze Vitaliteitmeting. Voor de verdiepingsslag is er de

Homeostase meting, die net als de Vitaliteitmeting de volgende voordelen heeft:

 • Kortdurend  (ongeveer 5 minuten)
 • Niet belastend voor de cliënt (geen bloedprikken of inspanning nodig)
  geeft het resultaat onmiddellijk weer – cliënt krijgt samenvattend rapport mee
 • Heeft een degelijke wetenschappelijke grondslag
 • Geeft richting aan interventies

De resultaten worden verdeeld in drie groepen:

 1. Cardiovasculaire systeem
 2. Lifestyle
 3. Homeostase

Het cardiovasculaire systeem geeft een overzicht van de factoren die te maken hebben met de toestand van ons hart en bloedvaten, denk aan bloeddruk, de pompfunctie van het hart, de stijfheid van onze bloedvaten en onze lifestyle.

De lifestyle geeft dan weer een overzicht van onze lichaamssamenstelling, of we genoeg bewegen en hoe we met stress omgaan.

De homeostase kijkt dan naar de factoren die ervoor zorgen dat ons lichaam en  geest netjes in evenwicht blijven.

Daarnaast wordt er ook nog gekeken naar de toestand van de hersenen, spijsvertering, maag, darmen, lever, pancreas, enz. Ook de toestand van prostaat en baarmoeder komt aan bod. Mocht er iets scheef zitten in de wervelkolom komt ook dat naar voren, hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de lymfeklieren.  

Hoe wordt er gemeten? Zittend met handen en voeten op een plaat en twee electroden op het voorhoofd. De resultaten worden uitgebreid besproken en waar nodig krijgt u adviezen mee.

Voor de geïnteresseerden –  de gebruikte metingen zijn:

 • Pulse oximetrie voor de zuurstofverzadiging van het bloed
 • Finger pulse plethysmography (PPG) en pulse wave analysis(PWA): voor de toestand van hart en   bloedvaten
 • Heart Rate Variability (HRV), voor de activiteit van het autonome zenuwstelsel
 • Bioimpedantie analyse (BIA) voor de lichaamssamenstelling, maar ook voor de analyse van de verschillende organen en weefsels.
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren